Ви дивитеся lotoos

Печений печінковий паштет.


Такий паштет у нас удома і взагалі в Галичині завжди готують на великі свята такі як Різдво, Паска,обов’язково на весілля за бажанням на день народження чи хрестини. Нарізають як у мене на фото, викладають на велику тарілку з різними видами ковбас, шинки, копченого шпондеру, зайців - таке собі асорті :-). Їдять як правило з "бурячками"(тертий хрін з вареним буряком, приправлений цукром, оцтом і сілью) Я приготувала паштет як і заєць,ще на паску, але все ніяк не доходили руки щоб описати, буду потрошки виправлятися :-)


1 кг печінки (бажано телячу, ну можна свинну)
1 кг м’яса пісного (телятина, або свинина, або яловичина)
0,5 кг жирної свинини ( карковина, або сирий шпондер з добрими прослойками м’яса)
4 яйця
2 великі моркви
2 великі цибулі
1 корінь петрушки
Пів кореня селери(розміром з апельсин)
Пів білої частини цибуля-порею
2-3 столові ложки манки
Сіль, перець мелений і в зернах, лавровий лист.
Беремо великий казан,або баняк з товстим дном, або гусятницю, розігріваємо її вливаємо буквально 1-2 ложки олії щоб змастити дно і боки, жирну свинину порізану на грубші кубики викладаємо в казан, і тушкуємо на середньому вогні, через хвилин 10-15 даємо пісне м'ясо порізане на такі самі кавалки, даємо коренеплоди, порізані на куски(морква і корінь петрушки –кружечками, селера на кубики) , тушкуємо хвилин 15, даємо цибулю порізану на грубі кільця, і порей також – на грубші кільця,лавровий лист і перець горошком, тушкуємо все майже до готовності м’яса, печінку почистити від плівки, повирізати все лишне, нарізати на кавалки як м'ясо, і дати до гусятниці , тушкуємо все разом, час від часу помішуючи хвили 15 не більше!!!
Даємо вистигнути, перемелюємо на м’ясорубці два !!! рази.
Яйця збити в окремій посудині, так щоб маса була пухка( міксером хвилин 10), до яєць додати манку все розмішати , виливаємо яєчну суміш до перемеленого м’яса, аж тепер солимо, і перчимо, добре вимішуємо, краще руками ( я роблю маленьку котлетку і смажу на пательні, щоб знати який смак може треба досолити чи до перчити).
Форму для випікання краще брат з високими бортиками, застелити пергаментним папером, змащуємо олією, викладаємо паштет розрівнюємо, мастимо яйцем і в духовку на 180гр, печемо не більше 30ха, я дивлюся як тільки на поверхні паштету почнуть появлятися дрібні тріщинки – все готово, можна виймати.
Трошки нотаток, якщо при замісі паштет рідкий, додаєте ще ложку –дві манки. Щоб зрозуміти яким має бути паштет перед випіканням – ви можете з нього зліпити колобок і він не розлізеться, буде пишний але тримає форму, а якщо навпаки паштет вийшов загустий – дайте ложку другу сметани або одне яйце.. З паштету можна сформувати батони і випікати так .

Comments

Привіт, Дана!
З приємним подивом натрапила на твій журнал!
Як твої справи, як твоя донечка?
На Ку і каріна-форумі я Dimochka, а взагалі - Тетяна.
Привіт. Дуже рада тебе чути. Я живу поживаю, Доця вже дівка має 1рік 8місяців, така дівуля красотуля, ось тут її фото
http://posydenky.lvivport.com/showpost.php?p=445509&postcount=2615
Я вже біжу, завтра напишу більше.
Дуже рада що ти найшла мене.
Па-па
У мене фото чомусь не відкриваються, але не маю сумнівів, що у мами, яка на 90% схожа на Анжеліну Джолі, може бути лише красунечка! :))) В такому віці вони всі такі солодкі!
Я тобі написала в приват
Привіт Данусь, я Іра (Cifalius), завтра буду робити смачненький паштетик. Минулий раз коли робила його, то він в мене дуже потріскав, тобто, була одна глибока тріщина, то я його перетримала, чи що?
Скоріш за все зависока температура на початку випікання,і задовго пекла. То як сирник, він так само тріскає від високої температури.
та швидше я його перепекла, бо температура була 170 градусів, але як то кажуть: первый блин - комом
А скільки пекла часу? Як перевіряла на готовність,паштет має бути всередині не повністю твердій,головне щоб при втиканні зубочистки не виділявся рожевий сік.