Ви дивитеся lotoos

Пиріг з гречкою



: Тісто
Борошно -1кг
Вода або молоко-500мл. теплої рідини
150 мл. олії
Дріжджі свіжі -50гр
2ч,л солі
1ст.л цукру

Дріжджі розвести в невеликій кількості води, добавити цукор, і 2-3ст.л муки, зачекати щоб дріжджі запрацювали(підніметься шапка), добавити решта ігнрідієнтів і замісити тісто, місимо хвилин 8-10, даємо години 2 -2,5 щоб підросло.
Начинка
1кг картоплі,2 стакани гречки, 250гр тушкованої цибулі.
Зварити картоплю, відвар не виливаємо, картоплю розім’яти, добавити сиру гречку, відвар, багато смаженої цибулі, сіль, перець( треба трішки пересолити/переперчити, гречка вбере сіль і перець). По густині начинка має бути як рідкувата сметана. Якщо відвару від картоплі не хватає, долити кипяченої води. Тісто розділяємо на дві частини, більшу на дно і стінки і меншу на верх. Тісто викладаємо в глибоку форму, зверху начинку і прикриваємо також тістом. Змастити все яйцем можна посипати грубою сілью або тмином. Пекти при температурі 170-180гр хвилин 50-60. Готовий пиріг завертаємо в два рушника і кладемо в тепле місце( в перину) прикрити ковдрою, щоб пиріг дійшов. Я не знаю чому але пиріг після цієї процедури стає набагато смачніший.

Подаємо на стіл холодним або теплим(можна просто підігріти, або піджарити до скоринки). Полити сметаною або мачанкою.
Мачанка бідна
Цибулю потушити, присипати мукою, прожарити хвилину і залити сметаною, дати покипіти хвилини 3, присолити і приперчити.
В начинку можна добавити пару відварених грибів, або мясного фаршу.

Comments

для мене цей пиріг дуже рідний - з дідусевого села, тільки там тісто роблять на склянці кефіру, а начинку дуже сильно втрамбовують, аби туга начинка була.
Ну, звичайно, у печі печений значно смачніший ніж в мене в духовці домашній!
У мене бабуся з Тернопільщини то там так готували пиріг, а тут на Львівщині готують інакше, і в начинку знаю ще мясо додають, також дуже смачно.

(Анонімно)

Дякую Вам!Давно вже хотіла знати рецепт цього пирога.
Надіюся ва сподобається :-)
а обовязково яйцем змащувати, можна чимось замінити його?
Можна змастити сметаною, або просто міцною заваркою чаю без цукру, від яйця буде гарний колір і блиск.:-)
сметаною... це прикольно я дуже дуже люблю сметану
колись в дитинстві мама робила сметану радугу ммм мабуть звідта така любов і тільки з часом я зрозуміла що желатин як продукт мені не підходить й досі ломаю голову чим би його замінити... дякую за підказки ;)
якщо будеш мати можливість купи агар-агар, його мені замовляли через Київ, функції виконує ті самі що і желатин.
серйозно.. прикольно..(пропливає місячну доріжку тіліпаючи рученятами)
а сухі швидкі дріжджі?
Можна і з сухими, на кілограм борошна десь 1 столову ложку сухих.

(Анонімно)

маю ще одне дурне запитання про форму її не змащувати не папір не підкладати це має бути чугунок чи тортниця теж підійде?
Можете папір для випічки покласти, в мене форма з тефлоновим покриттям відстає без проблем. Доречі ця кількість тіста на великий пиріг, якщо хочете робити в тортівниці все діліть на два.
А скільки відвару додавати в начинку?
Начинка має бути рідкувата, як сметана магазинна.